Archief

Rechter: 'Bezit wapen geen bewijs van schieten'

De 26-jarige Wesley van B. is vrijgesproken van het schieten op een huis in zijn woonplaats 's-Gravenzande, zo meldt Omroep West. Vorige week werd hij in afwachting van de uitspraak al vrijgelaten, "dus het zal u niet verbazen dat wij hem vandaag vrijspreken", aldus de rechter vrijdag.

Op 18 juli vorig jaar werd geschoten op een huis aan de Prins Bernhardstraat. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de verdachte ruzie had met een man die op dat moment in het huis was. Hij zou wraak hebben willen nemen voor het stelen van een partij drugs.

Ruim een maand later werd bij Wesley thuis het wapen gevonden waarmee is geschoten. "Maar dat het bij hem is gevonden, betekent niet dat hij een maand eerder die schoten heeft gelost", zegt de rechter. Verder geeft een buurman die het zag gebeuren een signalement dat onvoldoende bewijst dat Wesley de schutter was.

'Oneindig veel geklept'

De medeverdachte die met Wesley in de auto zou hebben gezeten zegt dat hij schoten hoorde, nadat Wesley was uitgestapt. "Met verklaringen van medeverdachten moet je altijd uiterst behoedzaam zijn, omdat ze er mogelijk belang bij hebben een ander te belasten", verklaart de rechter. De verklaring klopt op bepaalde punten ook niet met de feiten in het dossier en hij heeft hem volgens de rechter meerdere keren bijgesteld. "We schuiven die hele verklaring dan ook als onbruikbaar terzijde", zo tekende Omroep West op uit de mond van de rechter.

Er zijn telefoons afgeluisterd, maar ook dat levert geen bewijs op. "Er is oneindig veel geklept", zegt de rechter. "Er is ook meerdere keren gezegd dat Wesley de schutter was. Maar het is niet duidelijk op basis waarvan dat wordt beweerd. Misschien wel weer omdat die medeverdachte het heeft gezegd? Kortom, dit bewijst niet meer dan dat er mensen zijn die zeggen dat Wesley heeft geschoten."

Beroep nog mogelijk

Het OM had twee jaar cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het heeft twee weken de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Categorieen:
's-Gravenzande 112