Archief
Archieffoto

Archieffoto

'Gemeente heeft fouten gemaakt in afhandeling asbestbrand'

De gemeente Westland heeft fouten gemaakt bij de afhandeling van de asbestbrand in Wateringen. Zo heeft de gemeente zich niet goed laten adviseren en is er niet juist gecommuniceerd met bewoners over de gevaren van de asbestresten. Dat stelt bureau Teamplayer in een vertrouwelijk rapport dat gemaakt is in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Het rapport is eind november aan de provincie uitgebracht en pas deze week naar buiten gekomen.

In het rapport krijgen de klagende bewoners van de wijk, onder leiding van Bart Noordermeer, ronduit gelijk. Zo zouden gemeente, GGD en Milieudienst DCMR met hun advies om bewoners zelf de laatste asbestrestjes weg te laten halen, aanzetten tot een economisch delict. En dat kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek en eventuele vervolging.

Uitnodiging

Verder stelde het bureau destijds dat de gemeente "een kans laat liggen om de draad daadkrachtig op te pikken waar ze hem eerder liet vallen." Dat komt omdat de gemeente niet in is gegaan op de uitnodiging van het comité 'brand Wateringen' om de bevindingen van bewoners en experts te delen of te checken.

Het rapport is al in november aan de provincie verstuurd, nog voor het eveneens kritische rapport van Waterman Legal Consultancy, dat eerder al voor de nodige ophef zorgde. Het college van B en W deed dat rapport af als tendentieus en ongefundeerd. Zowel de fractie van GemeenteBelang Westland als Westland Verstandig hebben het College van B en W vragen gesteld over het rapport.