Archief

Heisa om 'Westlandse' bijsluiter stempas referendum

Er is donderdag heisa ontstaan over de bijsluiter die de Westlandse kiezers deze dag hebben ontvangen bij hun stempas voor het op 6 april te houden referendum. Het was enkele uren onduidelijk of de tekst was opgesteld door de gemeente of dat een landelijke beschrijving was gebruikt.

Het gedoe begon rond 16.00 uur met een artikel op de website 'Geen Stijl' met als opschrift 'Westland voert vóór-campagne via stempasbrief'. Volgens de schrijver van dat bericht heeft de gemeente Westland "een manier gevonden om de democratie te reduceren tot een verschrompeld kasplantje". De bijsluiter werd als "onvolledig, onjuist en behoorlijk bevooroordeeld" gekwalificeerd.

Vragen LPF Westland

De raadsfractie van LPF Westland kwam direct in actie en stelde enkele vragen op, die zij naar voren wil brengen in de Commissie Bestuur van volgende week donderdag. "Ons is opgevallen dat de inhoud van de flyer op zijn zachtst gezegd richtinggevend is voor het stemgedrag", aldus de LPF. "Is de desbetreffende tekst van deze flyer aangereikt door de landelijke overheid, of is deze tekst door de ambtelijke organisatie gemaakt?", wil de fractie van burgemeester Van der Tak weten.

Verder verlangt de LPF van hem de toezegging, dat op de website van de gemeente Westland duidelijk alle standpunten van de tegenstanders van het verdrag worden vermeld en niet alleen die van de voorstanders.

Landelijke tekst

Lag de zwarte piet enkele uren bij de gemeente Westland, kort na 20.00 uur kwam een van de initiatiefnemers van het referendum (Geen Peil) met de volgende melding op Twitter: "Het is tóch een flyer van de Rijksoverheid. Leugenfolder ook opgedoken in Veldhoven."

Het gaat op 6 april om een raadgevend referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, omdat hier verzoeken voor zijn ingediend na een oproep van onder meer GeenPeil (een initiatief van GeenStijl, Burgercomité EU en het Forum voor democratie) en vervolgens de Kiesraad heeft vastgesteld dat dit voldoende geldige verzoeken waren.

Categorieen:
Westland Politiek