Archief
Archieffoto Raadsvergadering Maassluis

Archieffoto Raadsvergadering Maassluis

Weinig vrouwen in de lokale politiek Maassluis

De gemeente Maassluis heeft in onze regio de minste vrouwen in de gemeenteraad zitten, slechts 22 procent is vrouw. Midden-Delfland scoort juist goed, daar is het aantal vrouwen in de raad vrijwel gelijk aan het aantal mannen (47 procent).

Ook in Hoek van Holland, waar geen echte raad is, maar een gebiedscommissie, zitten er relatief veel vrouwen in de volksvertegenwoordiging, namelijk 45 procent. In Westland is de score wat mager, daar is 28 procent van de raadsleden vrouw. Wel hebben zowel Westland als Midden-Delfland een vrouwelijke wethouder; Maassluis niet.

Van de fracties in Westland zijn D66 en VVD 'winnaar' qua percentage vrouwen. De partij bestaat uit twee zetels, waarbij de fractievoorzitter ook nog eens een vrouw is. Ook de VVD heeft precies net zoveel vrouwen als mannen in de raad zitten. ChristenUnie-SGP en LPF hebben helemaal geen vrouwen onder hun raadsleden, met daarbij de kanttekening dat LPF aan de huidige raadsperiode begon met Claudia Vis in haar gelederen.

Geen vrouwen in de fractie

In Maassluis is de VVD de partij met de meeste vrouwen (twee van de vier) en het CDA de enige met een vrouwelijke fractievoorzitter. Maassluis Belang, D66 en de Verenigde Senioren Partij hebben allemaal geen vrouwen in hun fractie.

In Midden-Delfland heeft de PvdA één zetel en die is voor fractievoorzitter Elly de Jong. Ook Mijn Partij heeft een vrouwelijke fractievoorzitter en voor de helft een vrouwelijke fractie. Het valt op, dat er in Midden-Delfland geen enkele fractie zonder vrouwen is.

In Hoek van Holland hebben alleen het CDA en Leefbaar Hoek van Holland (beiden één zetel) geen vrouw in de commissie. Bij Hoekse Zaken en VVD is het aandeel 50 procent. En net als in Midden-Delfland is ook in de Hoekse volksvertegenwoordiging de enige zetel van de PvdA bezet door een vrouw.