Archief

Meerderheid voor plan statushouders Midden-Delfland

Er lijkt een meerderheid te zijn voor het plan om statushouders in Midden-Delfland te huisvesten via een zogenoemd viersporenbeleid. De fracties van CDA, PvdA en OGP toonden zich in de commissievergadering dinsdagavond positief over het plan van het college van B en W.

Dat zou betekenen, dat er vijftien tijdelijke woningen komen in de Kreekzone in Den Hoorn, zeven in de Doelstraat in Maasland en zeven tegenover het gemeentehuis in Schipluiden. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar permanente woningen in Commandeurspolder in Maasland en de Kreekzone in Den Hoorn. Ook is het de bedoeling dat vijf anti-kraakwoningen in Den Hoorn worden gebruikt als huisvesting en dat de gemeente woningen gaat aankopen.

OGP-fractievoorzitter Trouwborst liet wel weten dat Den Hoorn qua semi-permanente woningen wat onevenredig zwaar wordt belast en vroeg of dat aantal wellicht kon worden teruggebracht naar twaalf. Dit lijkt echter niet te gebeuren.

De twee overige fracties Mijn Partij en VVD waren niet tegen het gehele plan, maar slechts tegen een deel daarvan. Mijn Partij (MP) ziet niets in de tijdelijke woningen, omdat de partij het niet eens is met het kostenplaatje dat hier aanhangt. De gemeente zou volgens MP juist extra moeten inzetten op permanente bouw.

VVD heeft liever niet dat statushouders worden gehuisvest in anti-kraakwoningen. Het is volgens fractievoorzitter Van Dooremaal om deze woningen eerst op te knappen, om ze een paar jaar later rijp te maken voor sloop.

Over twee weken wordt in de gemeenteraadsvergadering definitief over dit plan gestemd.