WOS
Archief

Raad Midden-Delfland lijkt stuurloos

Twee weken na het uitbreken van de burgemeesterscrisis in Midden-Delfland is nog steeds niet duidelijk hoe het verder moet met de gemeenteraad. Een voor deze dinsdagavond geplande extra vergadering van fractievoorzitters is afgeblazen. Reden: VVD en PvdA willen er niet aan meewerken.

"Wat moeten we daar dan doen?", reageert een geïrriteerde Elly de Jong (PvdA). Een gesprek met de huidige samenstelling in de raad heeft volgens haar geen zin: "Vertrouwen opbouwen is zo wel heel lastig." Ook Gert-Jan van Dooremaal (VVD) heeft afgezegd. Volgens hem willen de CDA- en OGP-raadsleden die 'per ongeluk' burgemeester Rodenburg wegstemden, geen verantwoordelijkheid nemen.

Van Dooremaal maakt wel een uitzondering voor Kees van der Vaart (voormalige fractievoorzitter CDA), die vorige week liet weten de eer aan zichzelf te houden. Maar verder verandert er niets, volgens de VVD'er. Er is nog geen nieuwe fractievoorzitter bij het CDA. Nog een reden voor PvdA'er De Jong om niet op te komen dagen dinsdagavond: "Van der Vaart wilde er nog wel bij komen zitten, maar liet weten niet voluit te kunnen praten, omdat hij niet over zijn graf heen wil regeren. Dan heeft het geen zin." Het CDA heeft maandag wel een ledenvergadering gehad. Maar besluiten zijn er nog niet genomen, benadrukt raadslid Annie Schouten tegenover de WOS.

Opstappen

De Jong stelt dat het opvallend is dat alleen het CDA de schuld krijgt van de burgemeesterscrisis. Zij vindt dan ook dat de fractievoorzitter van OGP, Ivan Trouwborst, per direct zou moeten opstappen: "We staan in heel Nederland nu bekend als een onbestuurbare gemeente. Dat mag je jezelf best aanrekenen."

Maar Trouwborst ziet het anders. "We hebben met de hele fractie aan zelfreflectie gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat we door willen. En het woord zelfreflectie zegt het al, dat kun je alleen zelf doen." Aftreden is dan ook niet aan de orde. "De vertrouwenscommissie heeft niet goed gefunctioneerd."

Ellen Snethlage van Mijn Partij gaat volgende week weer een poging doen om de raad bij elkaar te krijgen. Ze hoopt dan op meer enthousiasme: "We moeten met zijn allen praten. Anders komen we niet verder."

Update:

Woensdag is bekend geworden dat raadslid Rob Zwaard de functie van fractievoorzitter van het CDA op zich neemt.