Streekhistorie: Het wonder der televisie
In 1929 werden tijdens de radiotentoonstelling in het Kurhaus voor het eerst in Nederland demonstraties van televisie gegeven.
Een van de bezoekers van deze tentoonstelling was Leonard Roggeveen.
Roggeveen, die onderwijzer was geweest in 's-Gravenzande, had een voorliefde voor uitvindingen en technische apparaten. Hij was dan ook danig onder de indruk van wat hij op de tentoonstelling had gezien. Hij vertelde er over in zijn vaste jeugdrubriek in de Westlandsche Courant: "Telefunken komt met een vrij volmaakte demonstratie. De bezoekers worden in groepen van 20 toegelaten in een kleine donkere ruimte, waar een televisietoestel is opgesteld. Het toestel is zo goed als geheel afgedekt; je ziet alleen maar een matglazen ruitje van 30 centimeter in het vierkant. Plotseling verschijnt op dat ruitje het beeld van een dame, die knikt, het hoofd draait, haar handen toont, de mond opent en begint te spreken. En tegelijk brengt een luidspreker de stem van dame feilloos over. Het beeld flikkert nog een beetje en vele bijzonderheden blijven vaag. Het geheel lijkt veel op de vertooning van een film van jaren geleden. Toch is het geen film. De dame in kwestie zit een meter of tien verder in een klein hokje, waar ook het zgn. zendtoestel staat."
De Westlandse kinderen waren dus de eersten die in aanraking kwamen met het verschijnsel "televisie". Toch zouden er nog 20 jaar overheen gaan voordat deze kinderen daadwerkelijk een televisie konden bekijken.
Eind jaren '30 en begin jaren '40 werd er driftig geexperimenteerd met dit nieuwe medium. In Engeland werden, in samenwerking met de BBC, al de eerste consumententoestellen ontwikkeld. Maar Nederland nam nog een afwachtende houding in.
De introductie van de televisie in het Westland kan worden bijgeschreven op het conto van de heren H. Matthijs en J.J.C. Hageman uit Kwintsheul.
Zij hadden een bedrijf "Westland Radio Service" aan Prins Bernhardstraat in Kwintsheul, waar zij in 1949 samen een ontvangstapparaat voor televisie in elkaar knutselden.
Op 20 mei van dat jaar demonstreerden zij met trots hun zelf gebouwde ontvangapparaat (zie foto).
De kinderen verdrongen zich voor het raam.
Krant De Westlander schrijft hierover:
"Ze duwden elkaar en klommen op de luifel en gluurden voor de deur, want daarbinnen daar gebeurde het wonder dezer eeuw....de televisie".
De krant vervolgt: "Experimentief is het allemaal nog, ja, maar knap en heel veelbelovend. En jongelui als de heren Hageman en Matthijs dragen er hun steentje toe bij, om hetgeen nu nog in de kinderschoenen staat, tot wasdom te brengen."
Ook de firma Koppenol in Honselersdijk (zie foto) was er vroeg bij.
In de krant van maart 1950 lezen we: "Binnen enkele dagen zal er gelegenheid zijn het nieuwe radio-wonder de televisie te zien en te horen. De fa. Koppenol in de vd Goesstraat heeft namelijk een fabriekstelevisie-toestel ontvangen. Dhr. Koppenol zal het publiek in de gelegenheid stellen enkele uitzendingen bij te wonen. Ongetwijfeld zal daarvoor wel grote belangstelling zijn."
In mei 1951 kon ook het grote publiek kennis maken met televisie. Als speciale attractie werd op de jaarlijkse WeHaTe (Westlandse Handels Tentoonstelling) een televisietoestel opgesteld.
De firma Koppenol pakte het groots aan. Zij gaven niet alleen demonstraties in hun winkel in Honselersdijk, maar organiseerden ook demonstraties in Hotel Torenburg in Naaldwijk.
"Het wonder der televisie. Gaat dat zien!" Iedere dinsdag en vrijdag. Toegang vrij.
(uit De Westlander 2 nov 1951).
Begin oktober 1951 vond de eerste landelijke televisie-uitzending plaats. Mensen verdrongen zich voor de radiowinkel van Koppenol aan de v.d. Goesstraat in Honselersdijk, waar de toeschouwers voor het eerst van hun leven televisie zagen.
Ondanks de nog hoge kosten (een Philips televisie voor 985 gulden en een WISA-televisie voor 1250 gulden) kwam de verkoop van televisies vanaf dat moment aardig op gang.
Er werd dan ook op grote schaal reclame gemaakt voor de televisie.
En er waren ook steeds meer uitzendingen te zien.
In 1952 werd bijvoorbeeld de voetbalwedstrijd Holland - Zweden uitgezonden.
De televisie begon gemeengoed te worden.
Televisie...het wonder van de eeuw. Niet weer weg te denken.
Artikel door: Jan Buskes van het Historisch Archief Westland.