WOS
Archief

Facebook

Naaldwijks meisje blijkt jihadbruid

Het Naaldwijkse meisje Safia D., dat in 2014 wegliep van middelbare school ISW Lage Woerd, blijkt naar Syrië te zijn vertrokken en is daar een zogeheten jihadbruid geworden. Dat meldt Omroep West woensdag.

In het najaar van 2014 vertrok het meisje met haar moeder en broertje naar Syrië. Ruim een jaar lang is onduidelijk waar Safia is. Op Facebook staan foto's van Safia in een boerka en met teksten uit de Koran.

In december 2015 hoort de vader van de Leidse jihadstrijder Reda N. van een huwelijk tussen zijn zoon en Safia. "Ik wilde in contact komen met haar ouders om ze te waarschuwen", zegt de vader van Reda. Zijn zoon, nu 21 jaar, vertrok anderhalf jaar geleden naar Syrië.

Volgens de politie hebben de ouders van Safia alles netjes geregeld. "Ze zijn gescheiden, maar het is allemaal op een nette manier gegaan en vader is er oké mee dat ze geëmigreerd zijn", zegt een politiewoordvoerder. Ze hebben zich uitgeschreven bij de gemeente en zijn vertrokken. De politie kan er dan niets meer aan doen.

Volgens inlichtingendienst AIVD wonen er tenminste zeventig Nederlandse kinderen in IS-gebied in Syrië en Irak. Ook Safia geldt nog als een kind. Volgens de AIVD wordt van vrouwen in IS-gebied verwacht dat ze zo snel mogelijk trouwen en kinderen krijgen. Ook het rekruteren van nieuwe vrouwen is één van hun taken.

Categorieen:
NaaldwijkAlgemeen