Zaalhandbal: Nederland tweede van de wereld

Het Nederlands damesteam heeft in de finale van het Wereld Kampioenschap zaalhandbal de winst moeten laten aan regerend Europees en Olympisch Kampioen Noorwegen. In Herning in Denemarken won Noorwegen met 31-23.

Het titeltoernooi eindigde in een deceptie, maar Marieke van der Wal en Yvette Broch en de overige leden van het Nederlands team kunnen desondanks terugkijken op een mooi toernooi. Nederland presteerde nog nooit zo goed op een eindtoernooi en heeft zich gekwalificeerd voor het Olympsch Kwalificatie Toernooi, dit was voorafgaand het WK de doelstelling.

De openingsgoal kwam nog op naam van Polman, maar daarna werd Nederland overvleugeld door een tactisch sterk spelend Noorwegen. Aanvallend was Nederland machteloos tegen subliem keepende Grimsbo en Noorwegen was zeer effectief onder meer door snelle breaks. Bij rust was de wedstrijd al gespeeld. De Noren leidden met 20-9.

Na de pauze herstelde Nederland zich van een nerveuze eerste helft. Verdedigend stond Nederland beter en aanvallend kwam de ploeg meer tot scoren dan de Noorse ploeg. Nederland knokte zich terug tot een verschil van vijf treffers (26-21), maar de Noren lieten zich in de laatste acht minuten niet verrassen en scoorden vijf keer op rij. De wedstrijd zat definitief op slot. Noorwegen won met 31-23.

Marieke van der Wal mocht in de eerste helft Tess Wester vervangen, maar had net als haar collega geen grip op de Noorse aanvallen. De statistieken voor Van der Wal: één save uit negen pogingen. Wester kwam later weer terug in de wedstrijd. Wester kwam uit op elf saves op 34 schoten. Yvette Broch kreeg drie kansen, maar kon niet tot scoren komen.