Archief

Delfland maakt weg vrij voor opening A4

Het Hoogheemraadschap van Delfland is akkoord met openstelling van de verlengde rijksweg A4, tussen Delft en Schiedam. Er is, onder bepaalde voorwaarden, een watervergunning verleend. Wanneer de weg precies opengaat is nog niet duidelijk; er kan nog tot eind januari beroep tegen de vergunning worden aangetekend.

Het hoogheemraadschap vindt het goed, dat er meer grondwater uit de verdiepte delen van de A4 wordt weggepompt. "Om dit besluit zorgvuldig te nemen, is er op verzoek van Delfland aanvullend onderzoek gedaan door Rijkswaterstaat", meldt Delfland.

Het onderzoek zou hebben uitgewezen dat de extra grondwateronttrekking verantwoord is, mits er meer technische maatregelen genomen worden. Dit wordt gedaan door grondwater terug te pompen in de grond. Hiermee wordt nagenoeg geheel voorkomen dat de grondwaterstand in de omgeving van de A4 daalt. En dat betekent dat de veengrond niet verdroogt en niet extra inklinkt.

Volgens Delfland maken de huidige rapporten en de voorgestelde maatregelen aannemelijk dat het watersysteem en de bij het grondwater betrokken belangen, voldoende zijn beschermd. Dit zal nadrukkelijk worden gecontroleerd. "Als de retourbemaling de effecten onvoldoende reduceert, moet Rijkswaterstaat aanvullend andere maatregelen nemen."

Categorieen:
Politiek