Nederlands damesteam naar kwartfinale WK

Het Nederlands damesteam heeft voor de eerste keer in de historie de kwartfinale gehaald op een WK. Na vier mislukte pogingen om de kwartfinale te halen, lukte het Oranje in Denemarken tegen Servië wel. Door dit resultaat heeft Nederland nog steeds kan om het Olympisch Kwalificatie Toernooi te halen, dan moet de ploeg minimaal bij de eerste zeven eindigen.

Nederland walste over de opponent uit Oost-Europa heen. Net als in de voorgaande vijf wedstrijden stond de Oranje verdediging als een huis. Servië kon niet door de dekking heen komen. Aanvallend speelde Nederland met veel variatie en dat was niet te stoppen door Servië.

De wedstrijd was na de eerste helft al gespeeld. Na een kwartier spelen stond een tussenstand op het scorebord van 10-4. Het lukte Servië niet om terug in de wedstrijd te komen. Nederland speelde met grootste vorm en zelfvertrouwen. De grootste marge in de eerste helft was 12 treffers (17-5). De ruststand werd 17-6.

Na de pauze ging Oranje verder en na 40 minuten spelen was de stand 25-12. De grootste marge werd in de wedstrijd gehaald bij 30-14, dit was na ongeveer 48 minuten spelen. Marieke van der Wal kwam in de laatste twaalf minuten haar collega Tess Wester vervangen in de goal. Nederland behield de marge en won overtuigend met 36-20. De allerlaatste strafworp van Servië werd gestopt door Van der Wal. De eerdere vijf strafworpen waren raak. Nederland kreeg twee strafworpen en kwam evenveel tot score.

Yvette Broch kwam vier keer tot scoren en ontving een gele kaart en een twee minuten tijdstraf. Lois Abbingh werd topscorer bij Oranje met zes treffers. Opvallend was dat Nederland voor de derde keer het Franse scheidsrechters koppel Bonaventura en Bonaventura trof.

Nederland speelt de kwartfinale woensdag in Kolding. Tegenstander wordt de winnaar van de wedstrijd tussen Spanje en Frankrijk. Deze wedstrijd wordt morgen gespeeld.

Titelverdediger Brazilië werd uitgeschakeld door Roemenië. Noorwegen won van Duitsland en gastland Denemarken veraste Zweden.