Archief

Vera van Rijn krijgt Albert Schweitzerprijs

De uit Naaldwijk afkomstige Vera van Rijn heeft de Albert Schweitzer Prijs 2015 ontvangen. Met het daaraan verbonden geldbedrag van 5.000 euro kan zij haar project voor schoner koken in Oeganda verder uitvoeren. Binnenshuis koken op vuur in sloppenwijken levert namelijk veel longschade op.

Van Rijn (28) stimuleert met succes het buiten koken onder afdakjes en de herkenning van longklachten door de mensen zelf. "Ze kunnen dan tijdig hulp gaan zoeken", verklaarde zij in haar presentatie. De jury prees het project wegens eenvoud, uitvoerbaarheid en mogelijkheid tot uitbreiding.

De tegenwoordig in Utrecht wonende Van Rijn heeft zich altijd al aangetrokken gevoeld tot vraagstukken van internationale volksgezondheid. In maart dit jaar reisde zij met mede-onderzoekster Ilse Fickweiler naar Oeganda.

Zij neemt als uitgangspunt dat de bevolking zoveel mogelijk zelf meedenkt over het oplossen van problemen op het terrein van de gezondheid. "Een alternatief was geweest om in de woning schoorstenen te maken, maar de mensen kozen zelf voor het buiten gaan koken onder afdakjes", aldus Van Rijn. Komend voorjaar wil zij weer naar Oeganda gaan om deze gezondheidsboodschap verder uit te dragen.

Categorieen:
Naaldwijk Algemeen