Archief

Van der Tak: 'Voldoende agenten voorwaarde voor opvang vluchtelingen'

Burgemeester Van der Tak stelt als harde voorwaarde om in Westland vluchtelingen op te vangen, dat er dan extra politie beschikbaar komt, naar evenredigheid van het aantal op te vangen asielzoekers. Dat zei hij woensdagavond tijdens een werkconferentie over vluchtelingen in de raadzaal in 's-Gravenzande.

Behalve een groot deel van de gemeenteraad, waren daar ook aanwezig een aantal maatschappelijke organisaties als Vitis Welzijn, Vluchtelingenwerk en vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Zij voorzagen de raadsleden en andere belangstellenden van informatie over de kansen en problemen waar de organisaties nu al mee te maken hebben.

Namens de woningcorporaties waren er Jenny Commandeur (Vestia), René Lemson (Arcade) en André van den Berg (Wonen Wateringen). Zij vertelden, dat in het afgelopen jaar om en nabij 20 procent van het vrijgekomen aanbod sociale huurwoningen naar statushouders is gegaan. Voor volgend jaar verwachten zij een stijging naar mogelijk meer dan 50 procent van het aantal vrijkomende goedkope huurwoningen.

Lemson liet verder weten het op zich best te zien zitten om te kijken naar semi-permanente woningen, zoals die er ook gaan komen in Midden-Delfland. Ondernemer Frans van Staalduinen schetste nog een keer zijn plan om tijdelijke units voor 1- tot 2-persoons huishoudens te realiseren. Hij is daar nog over in gesprek met de gemeente.

Ook bestuurders van scholen lieten van zich horen. Zij pleitten voornamelijk voor het regelen van schakelklassen voor kinderen van vluchtelingen om ervoor te zorgen dat er niet te grote klassen ontstaan.

In januari gaat de gemeenteraad een besluit nemen over het wel of niet toelaten van extra vluchtelingen, bovenop de statushouders die al naar het Westland komen.