Archief

'Veiligheid A4-tunnel niet in geding'

De veiligheid van de constructie van de landtunnel in de Verlengde A4 tussen Delft en Schiedam is niet in het geding. Dat stelt minister Schultz (Infrastructuur) in antwoord op Kamervragen van de PvdA. De minister baseert zich op onderzoek van aannemerscombinatie A4All en wegbeheerder Rijkswaterstaat uit 2014 en dat van een onafhankelijk bureau.

De PvdA had vragen gesteld naar aanleiding van scheuren die zijn ontstaan aan de Schiedamse kant van de tunnel. Stichting Batavier, die de ontwikkelingen rond de weg nauw in de gaten houdt, uitte daarop kritiek op de constructie van de 'knik' in de tunnel, het gebrek aan bewapening, de scheurtjes in het beton en het loszitten van betonschollen in relatie tot de kwaliteit van de constructie. Schultz stelt echter dat er niets aan de hand is.

De scheurtjes zijn al in de tweede helft van 2014 geconstateerd en inmiddels hersteld. Wat de oorzaak van de scheuren is, is niet meer te achterhalen. Waarschijnlijk zijn ze een gevolg van de uitvoering van grondwerkzaamheden, zegt Schultz. Er zijn sindsdien geen nieuwe scheuren meer ontstaan en er zijn geen indicaties dat ze weer zullen optreden.

De PvdA wilde ook weten wat het effect is van het langjarig wegpompen van grote hoeveelheid grondwater door het lek in de A4. Schultz verwijst daarbij naar een oplossing van Rijkswaterstaat om de negatieve effecten te voorkomen, maar kan daar verder nog niet veel over kwijt. Het college van B en W in Midden-Delfland laat een second opinion naar de oplossing doen. De gemeenteraad wordt dinsdagavond bijgepraat.