Archief

Rapport: 'Communicatie met accountant moet anders'

De gemeenteraad van Westland moet de communicatie met de raadsaccountant anders aanpakken en ook de gedragscode van de raad, moet worden herzien. Dat zijn de twee belangrijkste aanbevelingen in het rapport van professor Hans van den Heuvel, dat hij opstelde na een onderzoek van de handelwijze van de fractie Westland Verstandig.

De professor prijst de gedachte om het niveau van de raad met het rapport naar een hoger niveau te tillen, maar dat daarvoor geen kant- en klaar recept voorhanden is. Wat de raad zou moeten doen is de eigen gedragscode, die dateert van 2007, te evalueren en aan te passen. Juist de fractie van Westland Verstandig vroeg daar in april van dit jaar met een motie om. Die werd destijds nog niet in stemming gebracht.

Verder concludeerde Van den Heuvel in de kwestie rond de raadsaccountant: "Het ontbreekt de raad aan een helder inzicht in de afbakening van controle- en adviesdiensten. Die scheiding is pas enkele jaren geleden in de wet vastgelegd en kennelijk in de gemeentelijke praktijk onvoldoende geoperationaliseerd."

Hier ligt volgens Van den Heuvel een taak voor de griffier van de raad en het Raads Overleg Financiƫn (afgekort ROF), een werkgroep van de financieel-economische commissie van de gemeenteraad. Hij adviseert overigens om in plaats van het ROF - in navolging van veel andere gemeenten - een zogeheten auditcommissie in te stellen.

Die moet als aanspreekpunt fungeren van de accountant en als intermediair tussen gemeenteraad, griffier en accountant. De leden ervan moeten niet als politici maar als deskundigen naar begroting en financiƫle verantwoording en -controle kijken, aldus Van den Heuvel.

Categorieen:
Westland Politiek