Archief

Raad over rapport: Accountant geschaad, gedrag moet beter

"Er zitten geen verrassende conclusies in het rapport dat professor Van den Heuvel over het handelen van Westland Verstandig heeft gemaakt, aldus Piet Vreugdenhil van het CDA. Wel wil hij afstand nemen van de bewoordingen die fractievoorzitter Peter Duijsens gebruikte voor de voormalige raadsaccountant: "U zegt dat hij een greep in de kas heeft gedaan, dat hij zijn zakken liep te vullen; ik ben daar niet blij mee."

Ook Ulbe Spaans van Progressief Westland is niet te spreken over de wijze waarop Westland Verstandig is omgegaan met de raadsaccountant. "Deze man is ten onrechte in zijn eer en naam aangetast. Dat raakt niet alleen hem, maar ook zijn familie." Leen Snijders van de ChristenUnie-SGP deed daar nog een schepje bovenop: "Zo ga je niet met je medemens om!"

Motie

Om de orde in de raad te verbeteren, diende Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland een motie in met de strekking om een tijdelijke commissie te vormen die de aanbevelingen die professor Van den Heuvel heeft gedaan, om te zetten in daden. Daar was Duijsens het echter niet mee eens, die zag het als een "goedkope manier om spreektijd in te stellen". De motie verkreeg uiteindelijk de instemming van alle andere fracties. Keizer noemde Duijsens een "ongeleid projectiel" en verweet hem dat hij niet goed luistert naar wat er gezegd wordt. Duijsens veronderstelde dat tal van fracties de motie al kenden. Maar Keizer had juist gezegd dat deze nog zo vers was, dat ie nog niet met andere fracties gedeeld was.

Gedrag was ook een punt van aandacht voor Pieter Varekamp van de VVD. Hij vond het gedrag van Westland Verstandig schadelijk voor het aanzien van Westland. Ook Dave van der Meer van LPF Westland maakte duidelijk dat er een verandering moet komen in het gedrag naar elkaar: "Hoe moet je het bedrijfsleven dit uitleggen?"Van der Meer sloot zijn bijdrage af met de woorden: "We zitten hier niet om een schuldige aan te wijzen, maar om het Westland beter te maken." Maxim van Ooijen van D66 vatte dat idee eerder op de avond al samen als: "Samen één".

Chinese Wall

Ook burgemeester Van der Tak wilde nog iets kwijt: "Er is tijdens het onderzoek een Chinese Wall tussen de professor en mij geweest." Hij hoopt vooral op betere verhoudingen in de raad en vroeg Westland Verstandig om in de spiegel te kijken: "Deze raad heeft samenwerking zo hard nodig, juist in deze tijd."

Categorieen:
Westland Algemeen