Nederlandse handbalsters gelijk tegen Zweden

Het Nederlands handbalteam, met de Westlandse Yvette Broch die vanaf de start begon, heeft dinsdagavond gelijkgespeeld tegen het sterker geachte Zweden tijdens het WK Handbal in Denemarken. In een wedstrijd waarin Nederland tot vijf minuten voor tijd een voorsprong van twee goals had, werd het toch 28-28.

De wedstrijd begon met een minuut stilte voor oud-doelvrouw Jokelyn Tienstra, die dinsdag overleed. Zij was in dienst van het NHV als talentencoach, keeperstrainster en hoofd van de HandbalAcademie.

In de openingsfase had Nederland moeite om de Zweedse aanval te stoppen, maar gaande weg kregen de Oranje dames meer grip op de Zweedse aanvallen. Aanvallend had Nederland eerst moeite om in de opbouwrij openingen te vinden. Na een kwartier spelen stond Zweden 9-6 voor. Door een goede dekking en prima keeperswerk van Tess Wester boog Nederland de achterstand om in een voorsprong van drie treffers bij rust: 15-12.

Na de pauze ging Nederland door op de ingeslagen weg en bleef makkelijk tot score komen, waar Zweden moeite had om de aanval goed af te sluiten. Na 42 minuten stond de grootste marge op het scorebord (22-17). De laatste tien minuten ging Nederland in met een voorsprong van drie treffers (26-23). Daarna kwam Zweden langzaam dichterbij mede doordat het aanvallend en verdedigend wat minder werd bij Nederland.

Broch moest vlak voor tijd het veld verlaten met een rode kaart, omdat ze al drie keer een tijdstraf had gehad. Marieke van der Wal kwam alleen bij een strafbal van Zweden het veld in en zat verder op de bank.

Nederland blijft eerste in groep B dankzij een beter doelsaldo. Woensdagmiddag is Cuba de volgende tegenstander.