Archief

Streekhistorie: Joh. Boers.vocaal vuurwerk rond de jaarwisseling

De Westlandsche Courant van 4 januari 1930 neemt ons mee terug naar de tijd dat er nog geen televisie, geen computer en geen vuurwerk was. Oudejaarsdag 1929:

Oudejaarsavond 1929/1930. 's-Gravenzande vertoont hetzelfde beeld als elders, in de Dorpsstraat een druk verkeer, menschen loopen haastig nog een paar boodschappen te doen, anderen drentelen door de Dorpsstraat heen en weer. Uit de huizen slaat de geur van oliebollen en appelbeignets ons tegen. Overal drukte en bedrijvigheid.

Wanneer na 10 uur de winkels sluiten, wordt het donkerder langs den weg. Soms klinken straatdeunen galmend door het dorp, maar toch, hoe dichter we de sylvesternacht naderen, hoe rustiger het zich laat aanzien.

Tegen het gewichtige oogenblik echter, waarop het oude jaar in het nieuwe zal overgaan, vertoonen zich andermaal vele menschen op straat. En - merkwaardig - allen begeven zich naar het dorpsplein. Het is alsof een groote familie tezamen komt om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wenschen. Inderdaad blijkt dat het geval te zijn, maar dan ook op een zeer origineele wijze.

Klokslag 12 uur, als men binnenkamers zich verheft, om met een hartelijk gemeenden handdruk in den familiekring zijn wensch te uiten, wordt in een van de woningen, waaromheen een menschenmassa van wel vijfhonderd koppen zich verzameld heeft, het dakraam ontsloten.

Het rumoerig stemgeluid van de menigte verstomt en vanuit de hoogte klinkt het: "Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen".

Het is de bekende tenorzanger Joh. Boers, die evenals andere jaren op zijn wijze de snelheid der tijden in herinnering brengt. Het was een treffend besluit en een waardig begin, dat nieuwe jaar; een oogenblik dat ontroerde.

Categorieen:
Algemeen