Archief

Rapport: 'Westland Verstandig overschrijdt grenzen'

De fractie van Westland Verstandig houdt zich niet aan afspraken in en van de gemeenteraad en de manier waarop boodschappen en signalen worden afgegeven druist in tegen de gedragscode van de gemeenteraad.

Dit staat te lezen in het rapport 'Leren van feiten' van prof. dr. Hans van den Heuvel, dat dinsdagavond wordt aangeboden aan de Westlandse gemeenteraad. In het nog geheime rapport, in bezit van de WOS, wordt het optreden van Westland Verstandig tegenover de accountant van de gemeente onderzocht. Het onderzoek is ingesteld op verzoek van de meerderheid van de raad.

Volgens Van den Heuvel waren de oorspronkelijke beschuldigingen van Westland Verstandig aan het adres van de accountant - zijn handelen zou in strijd zijn met met de onafhankelijkheidsregels en de zorgplicht - onvoldoende inhoudelijk onderzocht, gespeend van bewijs danwel berustend op aannames. Daarmee is de accountant in zijn beroepseer en goede naam aangetast.

De rechtstreekse brieven naar de accountant "zijn niet alleen buiten de orde, maar hebben ook een intimiderend karakter". Dat de fractie geen antwoord van de accountant kreeg op gestelde vragen, was niet verwonderlijk omdat de accountant formeel geen relatie heeft met individuele raadsleden of fracties, aldus Van den Heuvel.

Volgens de onderzoeker kleeft aan de handelwijze van Westland Verstandig "een zekere roekeloosheid, verpakt in als agressief te beoordelen aanvallen". Uitlatingen dat het bestuur niet deugt en niet te vertrouwen is, zijn in en buiten de politieke arena toegestaan, "maar zorg dan wel dat je de feiten op orde hebt".

Dat gedrag druist ook in tegen de gedragscode van de raad. De controlerende functie van de raad biedt geen vrijbrief om morele grenzen te overschrijden, aldus de professor. "De gedachte dat dit in het belang zou zijn van de Westlandse bevolking berust hoe dan ook op een misverstand", stelt Van den Heuvel.

Categorieen:
Westland Algemeen