Archief

Boer wil via rechter toegang tot erf afdwingen

De gemeente Midden-Delfland is voor de Haagse rechtbank gedaagd door de eigenaar van de zogenoemde 'asbestboerderij' aan het Abtswoude in Schipluiden. Boer John van Trierum wil in uiterste instantie via deze weg bereiken dat hij weer toegang krijgt tot zijn terrein.

In de deze week gehouden zitting bij de rechtbank heeft de advocaat van de gemeente zes weken de tijd gekregen om te reageren op de eis van de boer. Zes weken is een gebruikelijke termijn, die in sommige omstandigheden met nog eens zes weken kan worden verlengd.

Het conflict speelt al sinds de zomer van 2010, nadat er op het complex - zonder vergunning - een schuur was gesloopt die asbesthoudend materiaal bevatte. De gemeente kwam direct met een noodverordening, waardoor toegang tot het complex verboden werd.

Van Trierum heeft afgelopen zomer via zijn advocaat toegang tot het perceel geëist, op grond van een onderzoek dat namens de provincie was uitgevoerd. Midden-Delfland heeft vervolgens dat onderzoek laten toetsen. Het door de gemeente ingeschakelde bureau kwam tot de conclusie dat het 'provinciale' rapport onvoldoende informatie bevat om te kunnen beoordelen of de opstallen en het terrein asbestveilig zijn.

De boer heeft in deze kwestie niet alleen te maken met de gemeente Midden-Delfland, maar ook met de provincie en de gemeente Delft. In zijn strijd om weer toegang te krijgen, wilde hij op zondag 20 september zelfs een aanhouding door de politie forceren.