Archief

Westlandse tuinders helpen Delfland met wateropslag

Het hoogheemraadschap van Delfland schakelt bij hevige regenval tuinders in om wateroverlast te voorkomen. Zij stellen hun gietwaterbassins beschikbaar voor de opvang van overtollig regenwater. In het Westland doen tien tuinders mee aan deze proef.

Als er in korte tijd heel veel regen valt, kan het zijn dat de sloten overlopen omdat de pompen van Delfland het niet meer aankunnen. Door ver voor de regenbui alvast water uit de bassins bij de tuinders te laten lopen, wordt extra wateropslagruimte gecreƫerd.

Het waterschap geeft ruim van tevoren in een bericht aan de tuinder aan dat er hevige neerslag wordt verwacht en vraagt om een deel van het gietwater in het waterbassin weg te laten lopen.

De tuinder beslist zelf of hij water uit het bassin weg laat lopen. Een van de deelnemende tuinderijen is Lans Tomaten in Maasdijk. "Bij waarschuwingen van het hoogheemraadschap gaan we kijken of we ruimte hebben in het bassin", zegt Wilko Wisse van Lans. "Hoeveel kunnen we opvangen. En dan is het een druk op de computer."

Delfland heeft plannen om ook tuinders in Pijnacker-Nootdorp te benaderen voor het project.

Categorieen:
Maasdijk Westland Algemeen