Archief

Veel ideeën na 24 uur praten over Midden-Delfland

Ruim honderd mensen spraken vrijdag en zaterdag 24 uur lang over het Midden-Delflandgebied. Er moest namelijk een tienjarenplan gemaakt worden, zodat Midden-Delfland op verschillende gebieden (onder meer verkoop van streekproducten, voorzieningen voor recreanten en landschapsbeheer) klaar is voor de toekomst. De deelnemers presenteerden uiteindelijk veel ideeën.

Vrijdagmiddag om 15.00 uur opende burgemeester Rodenburg de dag in de raadzaal in Schipluiden. Een groepje basisschoolkinderen presenteerde hun ideeën voor de toekomst van het gebied. Daarna gingen de deelnemers zelf aan de slag. Dat werd gedaan in werkgroepen, maar ook door te luisteren naar sprekers als landschapsarchitect Adriaan Geuze. Zaterdag om 14.00 uur ging het laatste uur in en mochten de verschillende groepen hun ideeën en voorstellen presenteren.

Daaruit werd onder meer duidelijk dat het gebied anders moet omgaan met de klimaatveranderingen. Bijvoorbeeld door een flexibel beheer van het waterpeil. Naar aanleiding van de lezing van Adriaan Geuze wordt gekeken naar zogenoemde slow lanes: (fiets)paden waarmee je direct vanuit de stad op het platteland kunt komen.

Ook de waterrecreatie moet meer aandacht krijgen. Gesproken werd al over het 'Oranjehart': een route over het water tussen Maassluis en Delft. Daarvoor zouden ook alle bruggen opgehoogd moeten worden naar een doorvaarhoogte van 1.80 meter. Verder kwam ook het idee voor een Midden-Delflandwinkel weer aan de orde.

Voor alle ideeën is iemand gekozen die de kar gaat trekken. Zij zorgen dat de voorstellen in de komende jaren waar nodig verder uitgewerkt worden en dat er partijen worden gevonden die kunnen meewerken om de plannen ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren.