Archief

Amper of geen huurverlaging bij Wonen Wateringen en Arcade

De nieuwe puntenwaardering voor huurwoningen zal in Westland bij een beperkt aantal woningen tot een lagere huur leiden. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van B en W op schriftelijke vragen van Progressief Westland.

Die raadsfractie was op 30 september in actie gekomen naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad, waarin werd geconcludeerd dat het nieuwe puntensysteem in veel gevallen tot lagere huren zou leiden. Progressief Westland wilde dat wethouder Weverling de woningcorporaties zou gaan aansporen om hier werk van te maken.

Wonen Wateringen liet al direct weten, dat bij haar woningen het puntentotaal per woning met gemiddeld 9 procent toeneemt. "Er is dus geen sprake van een huurverlaging", aldus deze corporatie.

Bij Vestia levert het nieuwe systeem wel voordeel op voor nogal wat huurders. Het daadwerkelijk verlagen heeft niet nog plaatsgevonden, maar de verwachting is dat dit in december gebeurt. De huurders die te veel huur hebben betaald, ontvangen het verschil terug op hun rekening, aldus Vestia.

Bij Arcade heeft de wijziging van het waarderingssysteem voor 99 procent van de woningen geen effect op de huurprijs. Voor de resterende 1 procent wordt nog bekeken wat het effect is. Arcade zal alleen de desbetreffende huurders uiterlijk 31 oktober per brief informeren. Arcade geeft verder aan, dat zij hierover tot nu toe bijna geen vragen van huurders heeft ontvangen.