Archief

Twee jaar geëist wegens mensensmokkel

Tegen een 35-jarige man uit Schipluiden is dinsdag bij de rechtbank Zwolle vanwege mensensmokkel 24 maanden gevangenisstraf (waarvan 6 voorwaardelijk) geëist. De hoogte van deze eis van het Openbaar Ministerie (OM) was ook ingegeven door zijn misbruik van een uitkering van de gemeente Midden-Delfland.

In een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee was de man naar voren gekomen als het brein achter een lucratieve mensensmokkelroute. De werkwijze was even simpel als effectief volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket. Vluchtelingen uit Syrië en Irak vlogen op hun eigen paspoort naar bijvoorbeeld Turkije met een tussenstop in Abu Dhabi. In de transithal kregen ze een Europees paspoort met bijbehorende instapkaart toegestopt. De paspoorten waren meestal gestolen en voorzien van een foto van de vluchteling of van een dubbelganger. Vervolgens gingen ze met hun valse identiteit op een vlucht naar Amsterdam.

Tijdens de vlucht werd het Europese paspoort verstopt, vernietigd of weer ingenomen door de smokkelaar. Na aankomst op Schiphol meldden de vluchtelingen zich onder hun eigen identiteit en vroegen asiel aan. De vluchtelingen moesten zelfs de vliegtickets betalen. De benodigde papieren kostten 5.000 euro. Voor reizen met garantie werd tussen de 10.000 en 12.000 euro betaald.

De Schipluidenaar werd begin november vorig jaar aangehouden. Hij zou meer dan 50 vluchtelingen naar Nederland hebben gehaald. De man van Syrische origine stond terecht voor de smokkel van vijf mensen op de door hem beproefde wijze.



De officier van justitie legde in haar requisitoir uit, dat het in de bestrijding van mensenmokkel niet gaat om het voorkomen dat vluchtelingen ons land bereiken. "Het overheidsoptreden richt zich op de personen die deze vlucht mogelijk maken en daarbij vaak mensonterend te werk gaan en daaraan grof geld verdienen", betoogde zij.