Archief

Drie kandidaten voor Oud-Westlandprijs

Krijn van Dijk, Aad van Holstein en Jacques Moerman zijn de drie kandidaten voor de Oud-Westlandprijs 2015, zo is dinsdagavond bekendgemaakt. Deze prijs wordt om de twee jaar toegekend door het Genootschap Oud-Westland. In 2013 was de Poeldijkse kroniekschrijver Koos van Leeuwen de eerste ontvanger.

De Oud-Westlandprijs is bestemd voor een persoon, groep personen of instelling die zich de afgelopen tijd heeft ingespannen voor het in stand houden, onderzoeken of onder de aandacht van het publiek brengen van de Westlandse geschiedenis en/of het Westlandse historisch erfgoed.



Krijn van Dijk (1939) levert al vele tientallen jaren een grote bijdrage aan de geschiedschrijving van het Westland. Dit doet hij aan de hand van minutieus onderzoek in archieven en historische publicaties. Verder is Van Dijk in 1993 betrokken geweest bij de opstart van het Lierse museum 'De Timmerwerf', waarbij hij tot op de dag van vandaag betrokken is als vrijwilliger.

Aad van Holstein (1936) heeft als journalist, eerst bij dagblad Het Binnenhof, later bij de Westlandsche Courant en tegenwoordig nog in AD-Westland, altijd veel oog voor de streekhistorie gehad. Zijn rubriek 'Ouder Westland' omvat inmiddels ruim zevenhonderd artikelen. Hij is op dat vlak ook actief met een eigen website en niet weg te denken bij het Historisch Archief Westland.

Jacques Moerman (1947) is genomineerd voor zijn boek 't Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland. Het is een naar verhouding omvangrijk boek (250 pagina's) over het kleinste dorp van Nederland, een kerkdorp met vandaag de dag ongeveer veertig inwoners, in een 'oase' tussen Naaldwijk, Den Haag en Delft.



De winnaar van de Oud-Westlandprijs 2015 wordt op 2 december bekendgemaakt in de Oude Kerk in Naaldwijk. Hij krijgt een oorkonde en een bedrag van 500 euro.