Archief

'Nieuw gemeentehuis Westland een kat in de zak'

Een gepensioneerd hoogleraar van de Technische Universiteit in Delft heeft zich maandag in een column op de website van vakblad Cobouw zeer negatief uitgelaten over het aanbestedingscontract voor het nieuwe gemeentehuis van Westland.

De gemeente heeft onlangs een contract getekend waarin niet alleen de bouw maar ook het onderhoud en de exploitatie voor een periode van 25 jaar zijn vastgelegd. Professor Hennes de Ridder stelt: "Wat bezielt Westland om een DBFMO-contract, waarvan de hele wereld buiten Nederland eindelijk genoeg heeft, te sluiten?"

Hij schetst een somber stemmend toekomstbeeld. "Daar zitten ze in 2045 nog met die rare loketjes, met lege ruimten, met oude meubeltjes en de kantine, waar de inmiddels verboden kroketten en andere etenswaar volgens contract worden geleverd en stiekem in de vuilnisbak belanden", aldus De Ridder.

Volgens de professor is er tegen die tijd in Westland al lang veel kritiek op het gemeentehuis, omdat de dan toch noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw een vermogen kosten. "Dat is namelijk het nieuwe verdienmodel van de DBFMO-bouwer, die zijn geld verdient aan de noodzakelijke wijzigingen om het gebouw enigszins bruikbaar te houden", betoogt De Ridder.

"De huidige bestuurders en raadsleden in Westland zijn over een paar jaar weg. Hun erfenis is dat de beleidsruimte van hun opvolgers voor jaren kleiner is. Leve de democratie", besluit hij.

Categorieen:
Westland Politiek