Archief

Weverling tegen lokale politici: "Doe aangifte bij bedreiging"

Wethouder Arne Weverling van Westland roept 'collega's' in de lokale politiek op meteen aangifte te doen bij bedreigingen en intimidaties. Weverling is voorzitter van de Wethoudersvereniging. Vooral de komst van vluchtelingen naar gemeenten zorgt voor vervelende situaties.

"Aangifte doen werkt", zegt Weverling in een interview met vakblad Binnenlands Bestuur. De wethouder zegt overigens zelf nog nooit een bedreiging te hebben ontvangen. In Rijswijk hebben raadsleden brieven ontvangen waarin de kinderen van de lokale bestuurders worden bedreigd. "Dat is verwerpelijk", zegt Weverling.

De wethouder begrijpt sommige gevoelens bij burgers over de komst van vluchtelingen, al gaat bedreigen echt te ver. "Je moet in ieder geval niet het openbaar bestuur hiermee belasten. En dan heb ik het specifiek over raadsleden, wethouders en burgemeesters. De lokale democratie moet zijn eigen afweging kunnen blijven maken."

Weverling wil een fonds in het leven roepen die beveiliging van lokale bestuurders moet bekostigen. "Ja, beveiliging kan namelijk veel kosten en het kan niet zo zijn dat je als bestuurder niet kan worden beveiligd als er te weinig geld is. De kosten van een speeltuin mogen de kosten van beveiliging niet in de weg zitten. Het fonds zou gevoed moeten worden door zowel gemeenten als het ministerie van Binnenlandse Zaken".

Categorieen:
Westland Politiek