Archief

Recordaantal burgemeesters opgestapt

Dit jaar is een recordaantal burgemeesters afgetreden. Tot dusver vertrokken er al elf vroegtijdig, schrijft de Volkskrant donderdag. Aanleiding is vaak een verziekte bestuurscultuur. Bovendien neemt de kwaliteit van gemeenteraden af doordat raadsleden gemiddeld veel korter zitten en meer raadsleden zich afsplitsen.

In ongeveer eenderde van de gemeente zijn de verhoudingen niet optimaal. Burgemeesters in dergelijke 'probleemgemeenten' lopen risico om de eindstreep niet te halen, stelt voorzitter Bernt Schneiders van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in de krant.

Ook in Westland gaat het vergaderen niet altijd van een leien dakje. In Westland wordt onderzoek gedaan naar de handelswijze van de fractie van Westland Verstandig. Westland Verstandig daarentegen wil een eigen onderzoek uitvoeren naar het optreden van het college van B en W en de meerderheid van de gemeenteraad in een aantal dossiers.

De Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Johan Remkes wil voorkomen dat burgemeester slachtoffer worden van het falen van lokale politiek. Hij pleit ervoor dat de Commissaris van de Koning kan ingrijpen met een opgelegde herindeling, een tussentijdse ontbinding van de raad of aanstelling van een regeringscommissaris.

Categorieen:
Westland Politiek