Archief

Meer mogelijkheden om overlastgever te weren uit wijken

Als het aan minister Blok van Wonen ligt, krijgen gemeenten meer mogelijkheden om criminelen, extremisten of mensen die overlast geven te weren uit bepaalde wijken. Ze mogen woningzoekenden dan om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen of screenen op basis van politiegegevens. Minister Blok heeft een wetsvoorstel met deze strekking maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Als gemeenten vinden dat de leefbaarheid in het geding is, kunnen ze als laatste redmiddel een straat, complex of wijk voordragen bij minister Blok. Die moet dan toestemming geven voor het screenen van woningzoekenden. Het is niet de bedoeling dat gemeenten ongebreideld gaan neuzen in politiegegevens van woningzoekenden.

De plaatselijke politiechef zal een overzicht van de relevante gegevens over iemand verstrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld over de vraag of iemand in het verleden overlast heeft veroorzaakt. Daarbij mag niet verder dan vier jaar teruggekeken worden. Ook de huisgenoten van de aanvrager worden gescreend. Mensen die veroordeeld zijn voor een strafbaar feit krijgen in veel gevallen geen VOG en kunnen op die manier geweerd worden.

Het wetsvoorstel sluit aan bij de 'Rotterdamwet', die al geruime tijd van kracht is. Die biedt de mogelijkheid om geen woning toe te wijzen aan mensen zonder inkomen uit arbeid.

Categorieen:
Algemeen