Archief

Door Warmterotonde 60 procent minder CO2

Als de zogeheten Warmterotonde wordt aangelegd, dan kan in het zuidelijke deel van de Randstad in 2030 de CO2-uitstoot met zeker 60 procent worden verminderd. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de gemeenten Delft, Den Haag, Rotterdam en Westland, de provincie Zuid-Holland, E.ON, Eneco, Warmtebedrijf Rotterdam, Westland Infra en het Havenbedrijf Rotterdam.

Het idee is om een ondergrondse ring aan te leggen van grote waterleidingen. Die leidingen vervoeren warmte naar stedelijke en glastuinbouwgebieden in Zuid-Holland. Die warmte komt als restwarmte uit het Rotterdamse havengebied of uit duurzame bronnen zoals warmte uit de aarde. Het verbruik van fossiele brandstoffen voor verwarming van woningen, bedrijven en kassen neemt zo drastisch af.

De Warmterotonde moet haalbaar, betaalbaar en betrouwbaar zijn en blijven. Daarom zal het warmtenet in fasen worden aangelegd. Alleen al de realisatie van Cluster West (het gebied Den Haag, Delft, Rotterdam en Westland) biedt de afnemers van warmte de mogelijkheid rond 60% minder CO2 uit te stoten dan ze nu doen. Het doel van het gehele warmtenet is in Zuid-Holland zowel 350.000 woningen als 1.000 hectare glastuinbouw duurzaam te verwarmen.

Categorieen:
Westland Algemeen