Archief

'Asbestdossier ten onrechte geheimgehouden'

Volgens politieke partij Westland Verstandig is gebleken, dat burgemeester Van der Tak ten onrechte geheimhouding heeft bevolen op het asbestdossier Wateringen. Dit wordt door Van der Tak bestreden en hij voelt zich daarbij gesteund door een groot deel van de gemeenteraad.

"Uit adviezen van de landsadvocaat mr. E. Daalder en prof. Elzinga is gebleken dat de burgemeester de gemeenteraad gepasseerd heeft", betoogt fractievoorzitter Peter Duijsens. Hij verwijt Van der Tak 'achterkamertjespolitiek' en stelt verder: "Om de gemeenteraad - en met name de fractie van Westland Verstandig - te ontlopen gaat de burgemeester zelfs vreemde methodes gebruiken, zo blijkt nu."

Door de genoemde adviezen, die volgens Duijsens aan duidelijkheid niets te wensen overlaten, zal de burgemeester toch zijn ongelijk moeten toegeven, stelt hij. Het zou Van der Tak sieren de dossiers gewoon vrij te geven en te doen wat de in Wateringen getroffen bewoners willen, namelijk transparantie, openheid en betrouwbaarheid, aldus Duijsens.

In een reactie stelt de burgemeester: "De heer Duijsens maakt van het opleggen van geheimhouding een karikatuur en heeft geen oog voor de context. Zo is geheimhouding van het asbestdossier noodzakelijk met het oog op de civielrechtelijke procedure in verband met het verhalen van de kosten op de eigenaren van het afgebrande pand. Het gaat om een claim van 3,5 miljoen euro."

Volgens Van der Tak weegt het geven van openheid niet op tegen het financiƫle belang van de gemeente Westland. "Overigens beluister ik ook in de raad de opvatting dat geheimhouding van dit dossier noodzakelijk is. Ik kan niet anders dan constateren, dat de heer Duijsens opnieuw zijn eigen waarheid creƫert, wat de verhoudingen in de gemeenteraad niet ten goede komt."