Archief

'ISW moet zelf keuzes blijven maken'

Interconfessionele Scholengroep Westland (ISW) moet zelf keuzes blijven maken en op geen enkele manier door andere belangen van haar Westlandse missie worden afgeleid. Dat stelt onderzoeksadviesbureau Ecorys in een rapport, dat op verzoek van de Stichting Scholen en Onderwijs in Westland is opgesteld ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van ISW.

Het rapport, dat is overhandigd aan wethouder De Goeij, komt juist op het moment dat de medezeggenschapsraad de noodklok luidt. Deze raad maakt zich zorgen over de reorganisatie bij Lucas Onderwijs, waarvan ISW onderdeel is. Gevreesd wordt dat in Den Haag over de koers en de geldmiddelen van ISW zal worden beslist. In een mail aan de ouders wordt de vrees uitgesproken dat ISW in 2016 ophoudt te bestaan. Woensdag is er een informatieavond over de reorganisatie.

Op basis van gesprekken met ouders, medewerkers en bedrijven in wordt in het Ecorys-rapport geanalyseerd hoezeer de 'typisch Westlandse mentaliteit' samenvalt met de bijzondere kwaliteiten en resultaten van ISW. "Het is de uitdaging aan ISW de (inter)nationale relaties in Westland te verbinden met de onderwijsuitdagingen voor de toekomst."

Gesteld wordt dat Westland zich economisch en sociaal duidelijk onderscheidt van andere gebieden en ook van steden als Den Haag en Rotterdam. Een sterk ISW is daarom een voorwaarde voor een goede ontwikkeling van Westland. "Een bloeiende toekomst voor de Westlandse jeugd hangt mede af van het vermogen van ISW om zich naar de opgaven van het gebied te organiseren."

Burgemeester Van der Tak liet zich eind juni in soortgelijke woorden uit tijdens een symposium bij het ISW. Hij suggereerde toen, dat het voor de school en Westland beter zou als ISW zich zou verzelfstandigen.

Categorieen:
Westland Algemeen