Archief

Hoekenees had berg explosieven onder woning

De bewoner van een huis aan de Stationsweg in Hoek van Holland heeft een bizarre ontdekking gedaan onder zijn huis. Hij vond in de kelder zo'n honderd explosieve materialen zoals potten buskruit en raketten, zo meldt omroep Rijnmond.

De man zegt dat hij de spullen toevallig tegenkwam. Hij was zijn huis aan het opruimen, omdat hij naar de Filipijnen verhuist. Naar eigen zeggen, was hij nog nooit in de kelder geweest. Toen hij het luik opendeed, vond hij de explosieven. Het gaat om tientallen potten en zakjes buskruit, 47 raketten en 23 ontstekers. Een deel van de spullen dateert uit de Tweede Wereldoorlog, de rest is van een latere periode, aldus Rijnmond.

De Hoekenees wilde de spullen aanvankelijk weggooien bij het huisvuil, maar een buurman zei dat hij de politie moest bellen. Die belde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Deze heeft een deel van de explosieven al laten ontploffen, omdat het in een slechte staat was en niet meer kon worden vervoerd. Het andere deel is meegenomen en wordt de komende dagen tot ontploffing gebracht.