Archief

College Westland: Huisvesten vluchtelingen wettelijke verplichting

B en W van Westland wil zich niet uitlaten over de hoogte van de taakstelling om vluchtelingen met een verblijfsvergunning, de zogeheten statushouders, te huisvesten. GemeenteBelang Westland wilde weten of ook het college vindt dat die taakstelling te groot is, maar krijgt slechts het antwoord dat er een wettelijke verplichting is. Wel erkent het college dat de druk op de sociale woningvoorraad toeneemt.

Westland heeft het elk jaar moeilijk om de vluchtelingen te huisvesten. In de komende drie maanden moeten er nog 58 worden ondergebracht, maar de vraag is of dat zal lukken. Het college laat weten momenteel op zoek te zijn naar andere manieren om vluchtelingen te huisvesten.

Zo wordt met de woningcorporaties bekeken of meerdere alleenstaanden in een huis kunnen worden ondergebracht. Ook wordt onderzocht of leegstaande gemeentelijke gebouwen en verzorgingshuizen kunnen worden omgebouwd en containerwoningen op lege bouwkavels kunnen worden neergezet.

Het college voelt er overigens niets voor om de steeds hogere taakstelling naast zich neer te leggen en zich te beperken tot die voor 2014: het huisvesten van maximaal 95 statushouders. "Gezien het feit dat het een wettelijke taakstelling betreft is het niet mogelijk om de taakstelling naast ons neer te leggen", aldus het college. Bovendien zou de provincie dan op kosten van de gemeente de vluchtelingen gaan huisvesten.

Categorieen:
Westland Politiek