Archief

De Goeij: drie initiatieven voor een respijthuis

Er bestaan momenteel niet twee, maar drie initiatieven in de regio om een respijthuis op te zetten. Dat zei Westlands wethouder Marga de Goeij maandagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Een respijthuis is een plek waar mensen die chronisch ziek zijn voor een korte periode kunnen verblijven, zodat hun mantelzorgers tot rust kunnen komen.

Op 7 september nam De Goeij een rapport in ontvangst van de Initiatiefgroep Respijthuis, die in het afgelopen jaar de behoefte aan zo'n voorziening in Westland heeft onderzocht. Deze groep wil binnen twee tot drie jaar op een centrale plek in de gemeente een onderkomen realiseren, waarbij de aanpak van Hospice Westland als voorbeeld kan dienen.

Kort daarna werd duidelijk, dat er al eerder een nog niet uitgewerkt plan bestaat voor een respijthuis in het voormalige Rabobank-gebouw in Maasdijk. Verder is er op het zogeheten H4-niveau ook een initiatief. H4 is een samenwerking op het gebied van de inkoop van zorg door de gemeenten Delft, Rijswijk, Midden-Delfland en Westland. Dit initiatief spitst zich toe op mensen met dementie.

Het plan van Maasdijk is gebaseerd op de beschikbaarheid van een gebouw. Volgens De Goeij staat de gemeente echt open voor overleg over dit burgerinitiatief, maar zal de uitwerking door de initiatiefnemer opgepakt moeten worden. Daarbij is een ander particulier plan, het initiatief van Hint in Ter Heijde, als voorbeeld gesteld.