Archief

Westland hoeft niet te bezuinigen

De gemeente Westland hoeft het komende jaar niet te bezuinigen en de woonlasten voor de burgers stijgen gemiddeld genomen minder dan de verwachte inflatiecorrectie van 1,2 procent. Dit blijkt uit de maandag aan de gemeenteraad gepresenteerde meerjarenbegroting voor de jaren 2016 tot 2019.

De komende jaren rekent Westland met een sluitende begroting, waarbij er wordt uitgegaan dat er geen nieuwe rijksbezuinigingen komen. De schuldpositie van de gemeente blijft een belangrijk aandachtspunt, aldus het college. Weliswaar blijft de schuld groeien, maar minder snel dan in de voorgaande jaren.

"En dat stemt voorzichtig positief," vindt wethouder Ouwendijk. Hij wijst er nog eens op dat de gemeente de met de schuldenlast gepaard gaande rentelast binnen de begroting kan opvangen en dat de aantrekkende woningmarkt zal zorgen voor een vermindering van het grondbezit van de gemeente.

Het college van B en W wil de komende jaren tussen de 3 en 5 miljoen extra per jaar uittrekken om de ambities uit het Collegewerkprogramma (CWP) waar te maken en de eigen vermogenspositie te versterken. Het gaat dan onder meer om investeringen in de infrastructuur, in Greenport Horti Campus en zwembad De Hoge Bomen.

Volgend jaar zal ook nieuw sociaal beleid worden ontwikkeld waarmee de gemeente passende zorg en ondersteuning kan bieden aan inwoners die dit nodig hebben. De meerjarenbegroting wordt in novenmber in de gemeenteraad besproken.

Categorieen:
Westland Algemeen