Archief

Supermaansverduistering te zien

Een bijzonder verschijnsel in de nacht van zondag op maandag aan de sterrenhemel. Je moet er wel de wekker voor zetten, want tussen 4.11 en 5.23 uur is een totale maansverduistering zichtbaar: de volle maan beweegt dan door de schaduw van de aarde.

De eerste tekenen van de verduistering zijn al om 3.07 uur zichtbaar, wanneer aan de linker bovenrand van de maan het eerste donkere 'deukje' verschijnt. Om 6.27 uur is het hele verschijnsel achter de rug, maar dan is het al flink aan het schemeren.

De maan zal tijdens de verduistering niet helemaal onzichtbaar zijn, want dan heeft hij een oranjerode kleur. Via de aardse dampkring komt er namelijk toch nog een beetje rood verkleurd zonlicht op de maan terecht. Pas op 27 juli 2018 is vanuit Nederland opnieuw een totale maansverduistering te zien.

WOS Radio sprak zaterdag met sterrenkundige Rob Lefeber uit 's-Gravenzande. Hij heeft thuis al meer dan 30.000 Westlanders over de vloer gehad die door zijn telescoop naar bijvoorbeeld vallende sterren hebben gekeken. Lefeber gaf drie tips om op een goede plek naar de maansverduistering te kijken: op het dak van de bloemenveiling in Honselersdijk, op de grasberg naast de Maeslantkering van Hoek van Holland of op het parkeerterrein bij Slag Vlugtenburg op 's-Gravenzande.