Archief

Voorstel: proef in Westland met gele kaarten voor college

donderdag 24 september 2015, 23:07

Het Westlandse raadslid Leo Geubbels denkt dat door invoering van een systeem met gele kaarten kan worden bereikt dat burgemeester en wethouders hun toezeggingen beter nakomen. De vice-voorzitter van de fractie Westland Verstandig voelt veel voor een experiment om te zien of dat iets oplevert.

Geubbels wil over zijn idee van gedachten wisselen in de presidiumvergadering van 1 oktober en heeft daartoe donderdagmiddag een agenderingsverzoek ingediend. Het plan is ten dele een reactie op de invoering van het 'prijskaartje' dat sinds enige maanden aan de beantwoording op schriftelijke vragen van raadsleden wordt gehangen. De gedachte daarachter is, dat raadsleden zich goed realiseren hoeveel ambtenarenuren gepaard gaan met de beantwoording van zulke vragen.

Maar als die vragen voortkomen uit het niet nakomen van toezeggingen door collegeleden, zijn in dat geval juist zij verantwoordelijke voor de onnodige ambtelijke kosten, meent Geubbels.

Daarom denkt hij aan "iets als een bonus/malus-regeling voor leden van het college". Afspraken nakomen is de norm, stelt Geubbels. "Dat levert geen plus- of minpunten op." Bij de malus gaat het om minpunten, bijvoorbeeld bij 1 minpunt een berisping/waarschuwing, bij 2 minpunten een gele kaart en bij 4 minpunten een rode (2 keer geel). Een collegelid kan overigens ook pluspunten verdienen (bonus) door het beter te doen dan is afgesproken.

Tot zover de theorie. In de presidiumvergadering wil Geubbels samen met de andere fractievertegenwoordigers over de praktische uitwerking van gedachten wisselen. Wie bepaalt welke punten worden uitgedeeld? En hoe maken we het, zo objectief mogelijk, aantoonbaar en meetbaar?, werpt hij op.

Categorieen:
Westland Politiek