Archief

'Blankenburgtunnel bedreigt natuur'

Het Ontwerp Tracébesluit, waarvan de Blankenburgtunnel deel uitmaakt en dat donderdag door minister Schultz van Infrastructuur en Milieu is ondertekend, vormt wel degelijk een grote bedreiging voor natuur, landschap en recreatie in Midden-Delfland.

Dat stellen Natuurmonumenten, de Midden-Delfland Vereniging en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH). De organisaties zijn erg teleurgesteld dat de minister doet alsof de weg wordt ingepast in het landschap. Volgens hen is geen enkele sprake van een kwaliteitsimpuls voor het gebied.

In de plannen van de minister komt de weg straks op hoge palen dwars door een uniek natuurgebied: De Rietputten bij Vlaardingen, waar zeldzame vogelsoorten en planten voorkomen. Ook wordt het eeuwenoude slagenlandschap sterk aangetast en worden historische boerderijen bedreigd, aldus de organisaties.

De ongeveer 950 meter lange Blankenburgtunnel is onderdeel van de verbinding tussen de A20 en de A15. Aan de noordzijde komt ook nog een landtunnel van ongeveer 510 meter, de Aalkeettunnel. De weg krijgt drie rijstroken per rijrichting en moet uiterlijk 2024 open gaan. De Blankenburgtunnel wordt een toltunnel.

Om de kwaliteit van de omgeving van de Blankenburgtunnel te verhogen is het Hoogheemraadschap van Delfland van plan om een waterharmonica aan te leggen: een natuurgebied met rietmoerassen dat ervoor zorgt dat water extra gezuiverd wordt. Hierdoor gaat het natuurgebied de Rietputten dienen als duurzaam, ecologisch zuiveringssysteem, met als enig benodigde energiebron de zon, aldus het hoogheemraadschap.

Het schone water zal worden gebruikt om de Krabbeplas door te spoelen en zo de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren. De waterharmonica kan ook door wandelaars bezocht worden.