Archief

Westland naar meer vrijheid in bouwen

Er komen in Westland eenvoudigere regels en meer vrijheid voor de verschijningsvorm van bouwwerken. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de wijziging van de welstandsnota.

De gemeente wil met betrekking tot architectuur de burgers niet onnodig beperken. In 2012 is het aantal regels sterk teruggebracht. De evaluatie daarvan was positief en smaakte naar meer.

Er wordt onder meer onderscheid gemaakt tussen welstandsvrij en welstandsluw bouwen. Welstandsluw bouwen biedt meer mogelijkheden voor architectonisch bijzondere bouwwerken. Er zijn drie plekken aangewezen om hiermee aan de slag te gaan. Er komen welstandsluwe woningbouwkavels in de gebieden Poelkade Zuid, het te ontwikkelen Rijnvaertpark (beide in 's-Gravenzande) en de duinkavel aan de Otterschelp in Duingeest te Monster.

Daarnaast wordt de categorie welstandsvrije bouwwerktypen uitgebreid en worden de regels rondom het bouwen van een dakkapel versoepeld.

Vanaf 25 september liggen de voorgenomen wijzigingen gedurende zes weken ter inzage. Daarna worden alle zienswijzen beoordeeld en verwerkt en gaan de stukken met advies via de formele vaststellingsprocedure eerst naar het college van B en W en dan naar de gemeenteraad voor vaststelling.