Archief

Boer mag nog niet op zijn 'asbest-erf'

John van Trierum mag zijn erf aan Abtswoude 52 in Schipluiden niet betreden. Dat heeft de gemeente Midden-Delfland hem donderdagochtend per brief laten weten, in reactie op de toegangseis die door zijn advocaat was gesteld.

Van Trierum had op 21 juli dit jaar toegang tot het perceel geëist na kennisname van de uitkomsten van een asbestinventarisatie die in opdracht van de Omgevingdienst Haaglanden (ODH) is uitgevoerd.

Het college van B en W zegt het verzoek om veiligheidsredenen te hebben afgewezen. "Zolang er geen zekerheid is dat het terrein en de gebouwen op een verantwoorde manier in gebruik zijn te nemen blijft de last onder bestuursdwang en de noodverordening van kracht", aldus het college.

Het perceel is inmiddels al meer dan vijf jaar afgesloten, nadat er op het terrein een schuur was afgebroken, waarbij een aanzienlijke hoeveelheid asbest is vrijgekomen.

Wethouder Govert van Oord stelt: "Het college vindt dat er snel stappen gezet moeten worden om uit de ontstane impasse te raken. Wij werken daarom op dit moment nauw samen met de Omgevingsdienst Haaglanden en de Provincie Zuid-Holland om tot een eindoplossing te komen voor de ongewenste milieukundige en ruimtelijke situatie.

In een reactie zegt Van Trierum, dat hij het besluit van B en W ziet als een indekking voor het probleem wat zij over zichzelf hebben afgeroepen in 2010. Hij vindt dat het onderzoeksrapport 'klip en klaar' is en vindt daarom dat aan zijn verzoek direct gehoor gegeven had kunnen worden.

Het valt Van Trierum op, dat het college aangeeft, in gesprek te zijn met ODH en de provincie om uit de impasse te komen. "De eigenaar ontbreekt in dit hele verhaal", stelt hij met verbittering vast.