Archief

Provincie laat Maassluis 'meedenken' over windmolens

De provincie laat gemeenteraden en colleges uit het voormalige Stadsregiogebied, zoals bijvoorbeeld Maassluis, meedenken over locaties voor windmolens. Maar als gemeentes niet meewerken, gaat de provincie over tot het aanwijzen van plekken voor de turbines.

Wethouder Evers van Maassluis, die duurzaamheid heeft in zijn portefeuille, is woensdag naar het provinciehuis in Den Haag gekomen om in te spreken tijdens de vergadering over de windmolenprocedure. Hij betoogde dat de provincie zich aan de eerder gemaakte afspraken met de voormalige Stadsregio moet houden. Dat betekent dat eerst het draagvlak bij de gemeentes onderzocht moet worden en pas daarna gekeken wordt naar de mogelijkheden van locaties voor windmolens.

Maar daar leek gedeputeerde Floor Vermeulen geen boodschap aan te hebben. Hij vindt dat er in het verleden veel tijd verloren is gegaan en dat dit ingehaald moet worden. Wel heeft hij toegezegd dat de gemeenteraad en het college een brief krijgen waarin medewerking wordt gevraagd.

Wethouder Evers is dan ook niet tevreden met de gedeputeerde. Hij wil sowieso geen windmolens in Maassluis: "Daar is Maassluis te klein voor, we zijn van grens tot grens volgebouwd." Toch is Evers wel van plan Maassluis 'groener' te maken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen en betere isolatie. Hij wil zelfs dat Maassluis de meest duurzame stad van Zuid-Holland wordt.

De provincie heeft een groslijst opgesteld van mogelijke windmolenlocaties. Daarin staat onder meer een molen aangegeven naast de nieuwe begraafplaats op bedrijventerrein De Dijk. De locaties op de groslijst worden in de komende periode onderzocht op milieu-effecten en mogelijk worden er nog locaties toegevoegd.

Wat wethouder Evers ook ergert is dat er helemaal geen rekening lijkt te worden gehouden met de toegenomen capaciteit van windturbines, zodat windmolens op andere plekken bijvoorbeeld weer niet nodig zijn. Voorlopig is het eerst wachten op de brieven vanuit de provincie.

Categorieen:
Maassluis Algemeen