Archief

Westland neemt afscheid van VVV

B en W van Westland willen voor de bevordering van het toerisme een alternatief voor het VVV-agentschap ontwikkelen. De huidige afspraken met de landelijke VVV lopen eind dit jaar af en in de begroting voor 2016 is geen bedrag meer opgenomen.

Het college wil onderzoeken of de organisatie Westland Streekpromotie kan worden uitgebouwd tot een 'Platform Toerisme en Recreatie'. Dit schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Met het eventuele uitbouwen van Westland Streekpromotie, kan worden voortgebouwd op bestaande kennis en ervaring. Om dit van de grond te krijgen, kan een kwartiermaker worden aangesteld voor rekening van de gemeente.

Het VVV-agentschap is nu gevestigd in de winkel Top Toys aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk en daarnaast zijn er vier informatiepunten (Vlugtenburg, Bonte Haas, Westlandse Druif en Westlands Museum); de activiteiten van het agentschap houden nu in: het beschikbaar stellen van folders en het verstrekken van mondelinge informatie; digitale informatie loopt via de databank van VVV Nederland.

"De inspanningen van de VVV zijn naar ons oordeel onvoldoende effectief", stellen B en W. "Er is ook behoefte aan andere activiteiten, zoals het aanbieden van totaalpakketten voor dagjes uit in onze gemeente. Dat vraagt om een meer actieve rol."

'Onvoldoende effectief'

De huidige activiteiten staan volgens het college niet in verhouding tot de kosten daarvan, mede doordat voor de VVV-licentie circa 13.000 euro per jaar moet worden betaald. "Dat bedrag is voor de overkoepelende VVV-organisatie; daarvoor worden geen specifieke werkzaamheden verricht", aldus het college.

In de afgelopen tien jaar is er in Westland herhaaldelijk sprake geweest van een eventueel stoppen met de VVV. In 2007 leidde onder meer de inzameling van 4.500 handtekeningen er toe, dat van sluiting van het VVV-kantoor werd afgezien.