Archief

Twaalf radarantennes bij Ter Heijde

Bij Ter Heijde komt een HF-radarsysteem ten behoeve van het scheepvaartverkeer. Het gaat om 12 sprietantennes van 4 meter hoog: 4 komen er achter de Evertsenstraat en 12 bij het duinfietspad. De antennes staan op een onderlinge afstand van 8 meter.

De antennes maken deel uit van het radarsysteem Maasmond. Het doel daarvan is om permanent stromings- en golfinformatie in de aanvaarroute naar de haven van Rotterdam ter beschikking te stellen voor de bevordering van de scheepvaartveiligheid.

De fractie van Westland Verstandig had vragen over de antennes gesteld. Zo maakte de fractie zich zorgen over eventuele straling. Het college antwoordt dat een stralingsonderzoek geen vereiste is voor een vergunning. Maar de aanvrager heeft wel onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat het radarsysteem geen gevaar voor de omgeving oplevert.

Wanneer de antennes geplaatst worden, kan de gemeente niet zeggen. Uit documenten van Rijkswaterstaat blijkt dat het systeem op 12 september opgeleverd zou moeten worden. Ook op de Tweede Maasvlakte en de Zuid-Hollandse eilanden komen antennes. Uit een kaart van Rijsswaterstaat blijkt overigens dat een locatie in de buurt van Arendsduin in 's-Gravenzande ook deel uitmaakt van het systeem.