Archief

Korenmolen krijgt alvast nieuwe as

Komende woensdagochtend zal rond 10.00 uur een nieuwe as in de Korenmolen aan de Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande worden gehesen. Later dit jaar worden de wieken gemonteerd en kan de molen, zo is de planning, tegen het eind van het jaar weer in bedrijf zijn.

In februari vorig jaar brak tijdens een proefdraai-avond de as van de molen, waardoor het wiekenkruis met donderend geraas op straat kletterde. Daarbij raakte niemand gewond. De schade bedraagt meer dan 150.000 euro.

Het bestuur van de molen is nog steeds in discussie met de verzekeraar. Maatschappij ASR wijst schadevergoeding af, omdat het die bewuste avond niet stormachtig is geweest volgens de bij haar aangeleverde meetgegevens. In opdracht van stichting 'de 's-Gravenzandse korenmolen' is een contra-expertise uitgevoerd. In dat rapport wordt wél een verband gelegd met stormvlagen op die avond.

De gemeente Westland, de fondsen Westland en Loswal de Bonnen alsmede kringloopwinkel Re-Sell hebben leningen verstrekt om met het herstel te kunnen beginnen. Ook hebben volgens de stichting zeer veel 's-Gravenzanders op vele manieren aan het herstel bijgedragen door middel van allerlei acties en door giften en donaties.