Archief

Hommelkasten gevonden in Hoekse Bosjes

In Hoek van Holland zijn afgelopen week in de Hoekse Bosjes door een buurtbewoner enkele tientallen hommelkasten gevonden. De man veronderstelde dat de kastjes daar waren gedumpt en trok bij de gemeentelijke autoriteiten aan de bel.

De kasten zijn een product van Koppert Biological Systems uit Pijnacker. Een vertegenwoordiger van dat bedrijf is dinsdagochtend naar de Hoekse Bosjes gekomen om te kijken wat daar aan de hand is.

Het lijkt hier niet om dumping van 'afvalmateriaal' te gaan, maar eerder om een gecontroleerde buitenplaatsing door een klant, veronderstelt Koppert. "Dit is te zien aan de zorgvuldigheid waarmee de kasten zijn geplaatst. Daarnaast vermindert het aantal kasten dagelijks, net alsof de nestkasten weggehaald worden zodra de hommels dood zijn", verklaart het bedrijf.

Het is de eerste keer dat Koppert met een dergelijk incident te maken heeft. Het lijkt erop dat de persoon die de nestkasten hier geplaatst heeft, dit met goede bedoelingen heeft gedaan en de vrije natuur heeft willen laten profiteren van de hommels.

De leverancier neemt dit incident serieus en probeert de klant te achterhalen die de nestkasten geplaatst heeft. Ook zullen de kasten worden weggehaald en vernietigd. Er zouden geen risico's voor de omgeving zijn. "De productie staat onder streng veterinair toezicht", besluit Koppert.

Categorieen:
Algemeen