Archief

Sierteeltsector zet in op tripsvrije export chrysanten

De Nederlandse sierteeltsector werkt versneld aan een tripsvrije export van chrysanten naar Rusland. Dat is vorige week besloten naar aanleiding van de Russische sancties op die bloemen. De chrysanten moeten eerst in een laboratorium uitvoerig getest worden op de aanwezigheid van beestjes, voor ze het land inkomen.

Verschillende partijen in de sierteeltsector spraken met vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Kwaliteits-Controle-Bureau. Ook twee chrysantentelers en vertegenwoordigers van de Wageningen UR waren aanwezig. Zij stelden vast dat er, hoewel er geen sprake is van een importstop, de situatie voor de handel op dit moment belemmerend werkt en onzeker is.

De partijen hebben inmiddels een Plan van Aanpak opgesteld. Op korte termijn moeten er meer zogenoemde correctiemiddelen beschikbaar komen en ook moeten 'groene middelen' versneld toegelaten worden. Daarnaast is een vierjarig onderzoekstraject ingezet, dat zich richt op mogelijkheden van betere bestrijdingsstrategieën, biologische bestrijding en vergroten van de weerbaarheid van het gewas.

Als laatst wordt Controlled Atmosphere Temperature Treatment ingezet. Hierbij worden de beestjes gedood door het zuurstofgehalte van de lucht omlaag en het CO2-gehalte omhoog te brengen. Dit wordt met een kortstondige hittebehandeling gecombineerd. Deze methode bleek eerder al effectief bij aardbeienplantjes.

Categorieen:
Algemeen