Archief

Midden-Delfland wil dynamische straatverlichting

In Midden-Delfland moet op termijn alleen nog maar dynamische led-verlichting langs de wegen komen. Dat stelt althans het college van burgemeester en wethouders deze maand voor aan de gemeenteraad. Het moet ervoor zorgen dat tot in 2020 liefst 23 procent aan energie wordt bespaard.

Een groot deel van de huidige straatverlichting is inmiddels afgeschreven en moet dus worden vervangen. De gemeenteraad wordt nu gevraagd op welke manier dat moet gebeuren. Daarvoor zijn vier scenario's voorgesteld. Behalve voor dynamisch dimmen, kan bijvoorbeeld ook voor statische dimverlichting gekozen worden, waarin de lichten op vaste tijden op een lager niveau worden ingesteld.

Dynamische verlichting zorgt ervoor dat de lichten aangaan wanneer er een weggebruiker aankomt. Even nadat die gepasseerd is, gaat de verlichting weer naar een lager niveau. Met de besparing die dit oplevert, wordt voldaan aan het energieakkoord van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarin staat dat in 2020 zo'n 20 procent energie moet worden bespaard.

Als in 2035 alle straatverlichting is vervangen, zou de besparing zelfs kunnen oplopen tot 61 procent van de huidige kosten.