Archief

Record aantal insprekers Westlandse raad

De gemeenteraad van Westland zag zich dinsdagavond geconfronteerd met 31 insprekers vanuit bevolking en bedrijfsleven. Er waren om 17.30 uur 19 insprekers aangemeld, maar daar zijn er na 18.00 uur nog 12 bijgekomen.

Normaal gesproken mogen burgers gedurende 5 minuten inspreken. Dat zou in dit geval, met sprekerswisselingen, neerkomen op een periode van circa drie uur. Volgens het Reglement van orde kan er gedurende maximaal één uur worden ingesproken.

Burgemeester Van der Tak kwam met het voorstel om iedereen 3 minuten te laten inspreken, hetgeen anderhalf uur zou vergen. Op voorstel van fractievoorzitter Vreugdenhil van het CDA werd de raadsvergadering na bijna een kwartier geschorst voor overleg over de ontstane situatie.

"Probeer het op 4 minuten te houden", richtte Van der Tak zich vervolgens tot de insprekers. "En schrap s.v.p. in uw tekst, als mensen voor u dezelfde dingen opmerken." Mede doordat er vanuit de gemeenteraad geen vragen aan de insprekers werden gesteld, nam dit agendapunt net iets meer dan twee uur in beslag.

Bij de insprekers ging het vooral over de supermarkt in De Rentmeester, eventuele windmolens bij Maasdijk en de Wateringse asbestkwestie.