Archief

Hoek van Holland mogelijk weer warmste plaats

De kans is groot dat in Hoek van Holland deze week de hoogste temperatuur van het jaar wordt gemeten. Zaterdag 19 juli 2014 werd het in de badplaats 36,5 graden en dat was de warmste dag van het jaar in Nederland. De temperatuur is enigszins geflatteerd, want het meetstation staat boven het duinzand en dat warmt sneller op.

De kans op een hittegolf deze week is aanzienlijk. Vanaf dinsdag wordt het mogelijk al zomers warm met 25 graden. Voor woensdag geldt hetzelfde beeld, en dan lijkt het erop dat Nederland vijf dagen achtereen 25 graden of meer krijgt. Van donderdag tot zaterdag verwachten weerkundigen een hittepiek met vrijwel overal temperaturen tussen 30 en 34 graden. Ook 's nachts blijft zeer warm: op vele plaatsen en zeker in de grote steden liggen de minima vaak boven de 20 graden.

Van een hittegolf is sprake wanneer het vijf dagen achter elkaar 25 graden of warmer is, waarvan minimaal drie dagen 30 graden of meer. De verwachting is dat bij de voorspelde temperaturen het Nationaal Hitteplan van kracht wordt. In dit plan staan extra maatregelen die genomen kunnen worden om de gezondheidsrisico's bij kwetsbare groepen te beperken.